Ken je dat gevoel dat je naar huis rijdt en voor je het weet draai je de auto de parkeerplaats op zonder je (bewust) te kunnen herinneren wat je onderweg nu allemaal gezien hebt en of je eigenlijk wel gestopt bent voor dat rode stoplicht. Dat is een trancetoestand en trance is een andere omschrijving voor hypnose. Kort gezegd kunnen we vaststellen dat hypnose/trance niet meer of minder is dan een veranderende gemoedstoestand. De man die hypnose in de huidige vorm heeft (door)ontwikkeld en zo heeft vormgegeven dat het breed toepasbaar is en te gebruiken is in combinatie met tal van andere technieken of vormen is  Milton H. Erickson.

Aangezien ca. 99% van ons gedrag wordt aangestuurd vanuit ons onderbewuste is het juist daar waar de winst valt te behalen. Door zo geconcentreerd te raken op wat er zich in jezelf afspeelt en door daar de hulpbronnen op te zoeken, soms even af te stoffen en weer te gaan gebruiken komen we tot de kern van waar verandering plaatsvindt…in jezelf. Iedereen beschikt over de hulpbronnen die nodig zijn om de gewenste verandering in gang te zetten. Soms kun je daar “bewust” niet bij en dat is ook niet vreemd als je weet dat ons bewuste niet meer dat 7 (plus of min 2) dingen tegelijk kan verwerken terwijl we vrijwel continu aan ongeveer 2 miljoen prikkels bloot worden gesteld. Hypnose/trance helpt je om uit jezelf te halen wat je werkelijk nodig hebt en kan ingezet worden bij bijvoorbeeld:

  • Angsten zoals vliegangst, faalangst, claustrofobie, hoogtevrees, angst voor autorijden, angst voor de tandarts of dokter
  • Leren omgaan met werkdruk, spanningen en stress
  • Het oplossen van slaap problemen
  • Het leren focussen/concentreren
  • Het oplossen van onzekerheid, schuldgevoel of een minderwaardigheidsgevoel
  • Het verwerken van emotionele gebeurtenissen of trauma’s
  • Het verkrijgen van meer zelfvertrouwen en grotere zelfverzekerdheid
  • Het bewust worden van de oorzaak van gedrag waardoor gericht naar verandering kan worden toegewerkt
  • Het aanpakken en veranderen van een neerslachtig gevoel, depressiviteit, burn out, etc.

Iemand die in trance gaat zal zich ontspannen voelen en kan alle geluiden in de omgeving gewoon horen. Soms bemerk je heel bewust verandering tijdens een sessie. Zie, hoor of voel je dat er iets met/bij  jezelf gebeurt, dat er een belletje begint te rinkelen. Net zo vaak komt dit pas later op gang zonder dat je er erg in hebt en besef je je later dat je de gewenste verandering in gang hebt gezet.

Veelal wordt (een vorm van) hypnose/trance gebruikt i.c.m. NLP & HNLP technieken en bij TimeLine Therapy omdat het een enorme effectiviteit heeft en elkaar versterkt.